Hoe herstel je na krachttraining? 3 krachtige tips!
Wil je maximaal presteren in je training, dan zal je ook zeker aan herstel moeten denken. Niet alleen herstel tussen je setjes maar ook na je training. Maar hoe doe je dat en wat heb je nodig?
Voor het herstel van een spier (groep) heb je minimaal 24 tot 72 uur tijd voor volledig herstel nodig. Er zijn meerdere factoren van belang zoals de intensiteit en de volume van de training. Zelf train ik met hoge volumes in mijn training waarbij ik de focus leg op de spierspanning en herhalingen.
Dit zorgt voor spiermassa toename en vetverlies. Ik ben oldskool en deel informatie en tips die je echt verder kunnen helpen om succes te behalen in je doelen van kracht training en leefstijl.
In dit blog geef ik je 3 krachtige tips die je misschien al wel kent, maar weetje, herhaling van informatie die je echt verder helpt, is juist heel belangrijk.
Lees snel verder!
High volume training!
Heb je al getraind volgens de high volume training principe? Als je die training doet, zal spierpijn echt te voelen zijn in je lichaam maar ook in je geest – de nasleep van intensieve training, iets dat we kennen als ‘DOMS’ (Delayed Onset Muscle Soreness). Dit staat voor vertraagde spierpijn.
Dit is een goed teken dat de training het doel heeft bereikt, maar herstel is echt de sleutel als het gaat om het opbouwen van veel spieren. Je kunt niet hopen op dat je spiermassa krijgt, tenzij je goed herstelt! Hoewel ik niet alles in één blog kan behandelen, zijn hier 3 dingen die je moet doen om sneller te herstellen:
Aminozuren
1) Eiwit geeft je alle aminozuren die nodig zijn om te herstellen, je moet elke dag 1,5 g eiwit per pond (500gram) lichaamsgewicht bereiken. Eet dit over meerdere kleinere maaltijden, elke 2-3 uur, zodat de spiereiwitsynthese altijd hoger is – hierdoor hersteld spierweefsel sneller en groeit het. Eiwit dien je dus altijd hoog te houden om optimaal herstel te bevorderen.
Slapen, slapen en slapen
2) Slaap veel, wat betekent dat je 6-8 uur in de nacht moet hebben en waar mogelijk probeert om overdag korte dutjes te doen. Ik weet dat niet iedereen dit kan, maar het maakt het verschil voor herstel. Het vermijden van cafeïne in de avond en het nemen van een beetje magnesium zal helpen bij het slapen.
Wat tank jij?
3) Je moet genoeg eten – daarom eet ik elke week in ieder geval een maaltijd na de training die gruwelijk over mijn aantal calorieën heen gaat. Dit is niet wat iedereen zou moeten doen, maar het laat zien hoe belangrijk “brandstof” is, om te herstellen van een intensieve training en genoeg over te hebben om te groeien.
Groeien?
Je ziet dat dit een korte blog is met krachtige basis tips om te herstellen van je training. Ook lees je hoeveel eiwit je eigenlijk nodig hebt en dat slapen een essentieel onderdeel is van herstel. Naast je training is een gezonde leefstijl ook een basiselement om je doelen te bereiken maar ook om vol te houden.
Het Droog Trainen Protocol heeft mij de handvatten gegeven om een eigen basis te creëren die vol te houden is. Dat wil jij toch ook? Wat levert het je op als je investeert in je eigen gezondheid!?