Dit zijn 5 manieren om je lichaam soepel en flexibel te houden

Dit zijn 5 manieren om je lichaam soepel en flexibel te houden

Als we intensief sporten belasten we onze spieren, gewrichten, pezen e.d. Dit is natuurlijk normaal, als je kijkt naar de belasting in welke vorm van sport dan ook. Als we specifiek kijken naar krachtsport, dan krijgen onze gewrichten en pezen het meeste te verduren. Onze spieren verplaatsen het gewicht naar boven, onder of zijwaarts.

Het is heel belangrijk om een goede warming up te doen voor je training en het liefste ook nog een cooling down na de training. Maar dan ben je er nog niet, aangezien je met krachttraining snel compacte spieren krijgt. Hierdoor lever je dus flexibiliteit in.

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat je door bepaalde manieren sneller kunt herstellen en zo min mogelijk spierpijn hebt. Ook zijn deze manieren goed voor je spieren, gewrichten en pezen. Ze worden sterker en kunnen meer belasting aan. Gewrichten en pezen hebben vaak meer tijd nodig dan spieren, om te wennen aan krachttraining.

Door deze 5 manieren houd je je lichaam dus soepel, mobiel en flexibel.

Lees snel verder!

1.Lichaamsmassage

De beste massage krijg je uiteraard bij de sportmasseur. Deze maakt je spieren lekker los en soepel. Alleen kost een beetje sportmasseur al gauw tussen de 40 en 50 euro per uur. Als je dit echt nodig hebt, dan raad ik echt aan om regelmatig een bezoek te brengen aan een sportmasseur. Vooral als je sport op professioneel niveau.

Sport je bijvoorbeeld op recreatief niveau en heb je soms het idee dat je wat pijntjes voelt in je spieren, stijfheid of je mobiliteit is minder, dan is een massagerol of massagebal een handige tool om zelf thuis te gebruiken.

2.Regelmatig een dagje wellness

Regelmatig een wellness resort bezoeken kan heel ontspannend werken. De sauna’s en de ijsbaden kunnen ontzettend goed zijn voor je lichaam. Dit kan je natuurlijk ook thuis doen, door in een heet bad te gaan zitten of heet te douchen.

Naast deze vorm van therapie kun je thuis ook in een ijsbad gaan zitten of koud gaan douchen. Deze vorm is namelijk goed voor je hart, bloedvaten en immuunsysteem. Ook herstel je sneller door deze vorm van wellness, maar dan thuis.

Koude therapie(koud douchen) vermindert stress en zorgt voor een lichamelijke en mentale reset. Je voelt je dus energieker en scherp. Daarnaast herstellen je spieren van intensieve training.

3.Dagelijks rekken en strekken

Dagelijks rekken en strekken op een yogamatje houd je ook flexibel en soepel. Rek verschillende lichaamsdelen zoals boven en onderlichaam. Gebruik hiervoor altijd een goede Yoga mat.
Door dagelijks te rekken en te strekken naast je training zal je zien dat je soepel en flexibel blijft, maar ook dat je mobieler en sterker wordt.

4.Doe yoga oefeningen

Yoga kan veel voordelen geven. Het maakt je lichaam soepeler, mobieler en flexibeler maar zorgt ook voor het verminderen van stress en meer focus.
Zelf heb ik de beginnerscursus Yoga stap voor stap gevolgd van happy with yoga. Dit heeft mij enorm geholpen, op zowel lichamelijk en mentaal vlak. Aanrader dus.

5.Doe eens een apk’tje bij de Chiropractor

Door een aanrijding op een fiets in 2009 heb ik blijvend trauma opgelopen in mijn lichaam waardoor mijn mobiliteit steeds minder wordt. Mijn lichaam gaat als het ware scheef staan en ben ik heel gevoelig voor lichamelijke stress.
De chiropractor heeft mij en mijn lichaam keer op keer weer recht gezet door dit manueel te kraken. Hierdoor blijf ik soepel, flexibel en mobiel.

12 jaar lang heb ik iedere 4 weken een behandeling gehad. Omdat ik bovenstaande tips ook zelf toepas is het nu alleen nog maar voor 2 keer in het jaar. Dat is toch super!

Wil je meer tips en inspiratie?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.