5 redenen waarom vitamine D zo belangrijk is!

5 redenen waarom vitamine D zo belangrijk is!

Vitamine D is een belangrijke vitamine omdat het een positieve invloed heeft op ons immuunsysteem.

Ons lichaam maakt het namelijk bijvoorbeeld aan door het zonlicht dat we via onze huid binnenkrijgen en door het eten van vette vis zoals haring, zalm en makreel. Eet je geen vis? Dan zit er in vlees en eieren ook D, maar minder dan in vette vis.

Vitamine D bestaat tot de in vet-oplosbare groep van organische verbindingen die zorgen voor opname van calcium en fosfaat uit onze voeding. Daarnaast is vitamine D erg belangrijk voor een tal van biologische processen in ons lichaam.

De twee belangrijkste zijn de D2 en D3. Het verschil tussen D2 en D3 is de biologische opneembaarheid. Cholecalciferol wordt beter opgenomen dan D2 (ergocalciferol). D3 is de actievere vorm en direct een betere keuze.

Wat is een tekort aan vitamine D?
Vaak worden hier botbreuken en de sterkte van je botten aan gelinkt, depressies, vermoeidheid, lusteloosheid, gebrek aan energie en een slecht gebit. Ook bij mensen die niet vaak buiten komen is vaak een tekort aanwezig zonder dat ze het weten.

Wat te doen bij een tekort aan deze vitamine?
Vaak lopen mensen tekorten doordat ze te weinig buiten komen. En als je buiten komt is je huid bedekt met kleding. Extra D tot je nemen is dan heel belangrijk.

Lees snel verder waarom deze vitamine zo belangrijk is!

Reden 1: Het sterkt je lichaam

Niet alleen je botten en tanden, maar ook je spieren hebben belang bij deze vitamine.
Het stimuleert namelijk de alvleesklier en de productie van insuline.
Insuline heeft ook een werking zoals testosteron, een groeihormoon. Naast dit feitje, werken spieren beter met voldoende D in huis omdat er tal van lichamelijke processen aan verbonden zit.

Reden 2: Meer naar buiten=meer vitamine D

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D! Dus ga meer naar buiten en pak elke zonnestraal die maar kunt pakken. Misschien een gekke reden? Zeker niet, want heel veel mensen komen toch nog te weinig buiten. Denk aan kinderen thuis, mensen op kantoor of die in magazijnen werken.

Reden 3: Het versterkt je immuunsysteem

Er is reden genoeg om aan te nemen dat je immuunsysteem en daarmee je weerstand enorm omhoog gaat en beter wordt. In de witte bloedcellen wordt cellulaire immuniteit gevormd en daarmee ben je beter bestand tegen virussen, bacteriën en andere ziekten.

Reden 4: Het vermindert spierafbraak

Als je aan krachttraining doet, dan ontwikkel je ook spiermassa. Je hebt niet alleen eiwitten nodig om je spiermassa te voorzien van voeding én om te onderhouden. Vele vitamines hebben hier ook invloed op. Ook D3 speelt hier een grote rol in.

Reden 5: Het zorgt voor een stabiele mindset

Wat heb je nodig om iedere keer weer naar de sportschool te gaan of te trainen überhaupt? Een mindset die in balans is en jouw elke keer weer van binnenuit motiveert. Heb je een tekort, dan zal je je sneller somber gaan voelen en een gebrek aan energie hebben. Stabiliteit in je mindset is bij trainen ontzettend belangrijk en misschien wel het allerbelangrijkste.

Conclusie:

We hebben alle vitamines in de juiste verhouding nodig en daarbij geldt dat iedereen uniek is en de behoefte is anders. Het is vaak goed om extra vitamines te nemen, vooral als je intensief sport en dit niet geheel uit je voeding kunt halen. Kies dus voor een goede vitamine D3 als aanvulling op je voedingspatroon.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.