5 tips om blessures te voorkomen tijdens krachttraining

5 tips om blessures te voorkomen tijdens krachttraining.

Blessures komen soms uit een onverwachte hoek maar eigenlijk heb je vaak wel signalen die wijzen op een eventuele blessure. Als je een blessure hebt, dan is dat heel vervelend want je moet het rustig aan gaan doen en niemand wil dat.

Wie fanatiek aan sport doet, komt vroeg of laat in aanraking met pijntjes of blessures. Maar de vraag is dan ook: Hoe ga je hiermee om?
Stop je met trainen of kijk je welke mogelijkheden je hebt om wél te trainen?

Ik ben altijd blijven trainen met blessures en dat heb ik gedaan omdat ik op een bepaalde manier ging trainen, terwijl het geblesseerde lichaamsdeel toch kon herstellen.

Hoe? Je gaat specifieke oefeningen doen die het herstel niet in de weg zitten en daarnaast doe je oefeningen die het herstel bevorderen.

Gelukkig hoeft het niet altijd te leiden tot een blessure. Daarom heb ik 5 tips in dit blog gezet die je preventief kunt gebruiken.

Lees snel verder!

Tip 1: Doe een goede warming up!

Wat is een goede warming up voor krachttraining? Het is belangrijk je spieren warm te maken voor de explosieve sets. Dit kun je doen door oefeningen te doen op een licht niveau bijvoorbeeld met lichte dumbbells, op een cardio apparaat zoals de cross trainer of touwtje springen.

Als toevoeging kan je actieve stretch oefeningen doen. Stretch oefeningen die je doet in een vloeiende beweging. Dus niet de statische op ‘1 plek blijven staan variant’.

Tip 2: Gebruik de juiste techniek

Voer de oefeningen altijd uit door de juiste techniek te gebruiken. Het doel van krachttraining is namelijk om je spieren sterker te maken en dat doe je door je spieren te belasten met of zonder gewicht. Je moet dus niet je spieren gaan Overbelasten door een verkeerde techniek en/of te zwaar te gaan trainen.

Weet je niet hoe een bepaalde oefening moet of hoe een machine werkt? Vraag iemand die rondloopt op de sportschool of een medesporter waarvan je denkt die dat wel weet. De juiste techniek krijg je niet onder de knie door gelijk heel zwaar te gaan.

Tip 3: Luister altijd naar je lichaam

Het gaat vaak fout als je bepaalde pijntjes negeert die je ineens voelt of al een tijdje hebt. Luister altijd naar je lichaam. Ook als je geen pijntjes voelt, voel dan of je de oefening goed doet doordat je de spier voelt die je traint.

Tip 4: Neem voldoende rust

Neem voldoende rust tussen de sets door maar ook in je training schema. Train bijvoorbeeld niet 2 dagen benen achter elkaar of je bovenlichaam. Het heeft bijvoorbeeld ook geen zin om dagen in te halen. Train je schema zoals je die hebt opgesteld en als je een spiergroep een keer niet hebt kunnen trainen, SO be it.

Er moet namelijk altijd minimaal 24 uur herstel tussen de getrainde spiergroepen zitten, het liefste zelfs 48 uur. Met training schema’s waarbij je de ene dag het bovenlichaam traint en de andere het onderlichaam, is dat goed te overzien.

Tip 5: Doe een cool down na je training

Je ziet ze bijna uit de sportschool sprinten zodra ze klaar zijn met hun workout. Maar of dat heel goed is betwijfel ik. Als je spieren warm zijn, zijn ze ook beter te stretchen, wat weer ten goede komt van de flexibiliteit en de belasting op je pezen/gewrichten.

Ook je pezen en gewrichten benutten dat voordeel. Worden je spieren korter en compacter zoals bij krachttraining, dan komt er automatisch wel meer druk op je pezen en gewrichten, omdat deze niet meegroeien. Zijn je spieren flexibel en daardoor ontspannen, is er meer compensatie mogelijk.

Conclusie:

Je moet goed voor jezelf zorgen en het houdt niet op bij alleen trainen. Het is voor en na de training zeker de moeite waard om hiermee bezig te zijn én natuurlijk tijdens de workout.

De tips zijn welbekend maar worden lange na niet door iedereen gedaan. Het kost vaak extra tijd, wat de meeste mensen niet hebben. Uiteindelijk doe je er op meerdere vlakken je voordeel mee. Je voorkomt blessures, je blijft flexibel en je blijft bewust bezig met je lichaam.

Ik heb in het verleden een pijnlijke duimblessure gehad en moest hiervoor een duimbrace gebruiken. Heb je bijvoorbeeld ook een blessure, neem dan een kijkje op FRAMO.

Shop nu voordelige fitnessapparatuur bij Betersport.nl

2 gedachten over “5 tips om blessures te voorkomen tijdens krachttraining”

  1. Een rust week of zelf 3 maanden kunnen goed doen waneer ik een tricep blessures had en het was opgezwollen en veel getintel is kun je beste even stoppen met trainen of er om heen werken dus fly geen preses doen

    Beantwoorden
    • Hey Remco,
      Rust is altijd goed idd. Maar uit ervaring weet ik dat rust niet altijd het beste is. Als je kijkt naar wat je bijvoorbeeld nog wel kunt doen, blijf je in de postitieve flow van trainen. De blessure geef je dan ook rust.
      Groet,
      Jeff
      Body en Mind Succes

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.