Wat kun je het beste doen tegen hooikoorts? 5 tips!

Wat kun je het beste doen tegen hooikoorts? 5 tips!

Hooikoorts is echt heel vervelend en kan je leven letterlijk beïnvloeden op een negatieve manier. Je wordt moe, geïrriteerd en gefrustreerd. Dit komt omdat alles jeukt, je moet continu niezen, je hebt loopneuzen en het voelt alsof er jeukend zand in je tranende ogen zit.

En de hele dag loop je met tissues in je hand…

In de volksmond heet het hooikoorts maar in de medische wereld; allergische rhinitis. Het is een overdreven reactie van het immuunsysteem op pollen van bomen, grassen, bloemen en andere planten.

Daarnaast gaan de gemeenten en boeren ook volop maaien in deze droge perioden waar al deze pollen met de lucht worden verplaatst en in deze luchtstromen blijven hangen. Dit is geen natuurlijk proces, want het maakt het juist erger.

In dit blog geef ik je 5 tips die je misschien kunt gebruiken om deze periode door te komen. Zelf ben ik geen voorstander van medicatie, maar toch is het soms tijdelijk echt even nodig. Anders ga namelijk helemaal kapot.

Tip 1: Zoek uit waar je het meeste last van hebt

Zijn het de bomen of de grassen waar jij het meeste last van hebt. Vaak is het een combinatie, maar kan het helpen door te timen waar je bent op dat moment.

Dat lukt niet altijd, maar bijvoorbeeld met je vakantie. Kies je dan voor een vakantie in de Ardennen of neem je een strand vakantie? Op het strand heb je minder grassen en bomen. Mijn ervaring is dat je er minder last hebt.

Dit is trouwens niet een Quik fix, maar het kan je helpen voor volgend jaar. Schrijf kort in je agenda wanneer je het meeste last van hebt en check dit volgend jaar weer zodat je hier op in kan spelen.

Tip 2: Draag een zonnebril en gebruik uierzalf

Ga je de deur uit, draag dan een zonnebril en vooral op de fiets. Een normale bril is wellicht beter zelfs. Smeer onder je ogen wat uierzalf, onder je neus en het begin van je neusgaten. Hier blijven de allergenen kleven en gaan minder snel je systeem in. Je veegt ze dan zo weg.

Waarom een zonnebril of bril? Je krijgt minder rommel in je ogen en uierzalf bevat relatief minder onnodige (schadelijke) bestanddelen dan vaseline.

Tip 3: Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

Wat veel mensen niet weten is dat ze ook reageren op bepaalde voedingsmiddelen waar veel histamine inzit of waardoor je histamine gehalte getriggerd wordt. Histamine is een organische stof die betrokken is bij verschillende fysiologische processen, waaronder je immuunsysteem.

Eet je veel rood fruit bijvoorbeeld, dan kan dit triggeren en je histamine gehalte in je lichaam verhogen wat je hooikoorts verergert. Drink je veel koffie, dan kan de cafeïne weer een trigger zijn. Check deze link voor de lijst met voedingsmiddelen die veel histamine bevatten.

Tip 4: Let op de weersverwachting

Tegenwoordig kunnen ze vrij goed inschatten wat het weer gaat doen maar ook wat betreft wind en de pollenproductie. Als je weet wat het weer gaat doen, kan je daar op inspelen. Je kunt er dan voor kiezen om bijvoorbeeld naar een zwembad te gaan in plaats van te liggen op het gras aan het meertje.

Staat er veel wind? Lucht alleen in de ochtend je huis even door en sluit verder alle ramen en deuren. Je wilt zo min mogelijk allergenen in je huis hebben. Stofzuig wat vaker en hang de was binnen om te drogen, vooral je kleding.

Tip 5: Gebruik medicatie als het echt niet meer gaat maar..

Zoals ik al zei; ik ben absoluut geen voorstander van medicatie maar als je er echt aan onderdoor gaat, dan is tijdelijk medicatie gebruiken een uitkomst.

Toch is het raadzaam om eerst alternatieve middelen en supplementen te gebruiken die ook kunnen helpen.
Deze vind je hier! Ook gebruik ik de Rhinicur neusdouche om de holtes te spoelen en dit werkt enorm verlichtend! Dat is echt het proberen waard!

Vitamine C en Vitamine D in hoge doseringen kunnen ook verlichting geven op hooikoorts klachten.

Ook zijn gembershotjes de moeite waard om te proberen! Vermaal minimaal 5 gram verse gember met een halve liter water in een blender en neem elk uur een shot!

Ga je echt helemaal kapot en functioneer je bijna niet meer? Ga met je huisarts in gesprek en bekijk wat het beste bij je past qua medicatie. Koop niet zomaar pillen in de drogist. Reguliere medicatie hebben altijd bijwerkingen zoals extra dufheid, hoofdpijn, keelpijn e.d.

Als je huisarts weet van je medicatie gebruik, is er minimale kans op wisselwerkingen van medicatie. Dat controleren ze namelijk.

Blijf goed voor jezelf zorgen!

Eet gezond, maar let op wat je eet. Probeer te letten op het weer en waar je heen gaat.
Ook is het zeker de moeite waard om een aantal alternatieve dingen uit te proberen.
Let op! Medicatie helpt nooit 100%.

Histamine komt wel binnen maar medicatie blokken de receptoren. Je zult dus altijd nog last houden van rode, jeukende zanderige tranende ogen en loopneuzen, maar wel een stuk minder zodat je wel beter kunt functioneren.

Veel succes!

2 gedachten over “Wat kun je het beste doen tegen hooikoorts? 5 tips!”

  • Hey Remco,
   Niet helemaal mee eens 😉 Ik denk dat je als laatste redmiddel naar de huisarts moet gaan. Juist de chemische middeltjes zijn te vinden in de apotheek op recept van de huisarts. Toch bedankt voor je reactie!
   Groet,
   Jeff
   Body en Mind Succes

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.