5 voordelen van mindfulness

In dit blog 5 voordelen van mindfulness.

Je kent vast het gevoel van stress en dat je het teveel wordt. In de momenten van stress bevinden we ons eigenlijk allemaal in een automatische staat van zijn. We worden geleefd door verschillende omringende elementen. We zijn niet met 1 ding bezig maar met meerdere dingen tegelijk.

Balans is heel belangrijk in een leven waar in je continue bloot wordt gesteld aan externe prikkels. Prikkels waar je bijna niet meer omheen kunt in deze wereld, helaas.

Wat wordt bedoeld met mindfulness?
Het betekent simpelweg: Volledig bewust zijn van de huidige ervaring, het zijn in het hier en nu. Maar dat je ook in het hier en nu bent zonder al teveel stress. Het loslaten van bepaalde zaken is heel belangrijk om je toe te geven aan deze staat van zijn.

Wat moet je doen om stress te verminderen?
Als ik daar antwoord op mag geven? Dat zeg ik; ga bezig met mindfulness! Doe een cursus mindfulness. Maar daar heb ik helemaal geen tijd voor! Als je deze cursus gaat doen, zal je zien dat er zoveel dingen eigenlijk onbelangrijk zijn en wel even kunnen wachten tot morgen.

In dit blog licht ik kort de voordelen toe van mindfulness. Lees dus snel verder!

Voordeel 1: Het vermindert stress

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mindfulness stress aanzienlijk verlaagt. Belangrijk is dat het stresshormoon cortisol naar beneden gaat. Dit hormoon zorgt namelijk voor heel veel stress in je lichaam en dat wil je juist verminderen. Dit is misschien wel het meest bekende voordeel van mindfulness.

Voordeel 2: Het helpt je om betere keuzes te maken

Door mindfulness leer je jezelf beter kennen. Je doet een stapje terug uit de chaos van de stress in het dagelijks leven. Hierdoor kan je veel objectiever naar de dingen kunt kijken die spelen in je leven. Zo horen daar ook keuzes bij. Je maakt betere keuzes in je leven die je gelukkiger maken.

Voordeel 3: Het helpt je om beter te slapen

Dat alles heeft met de immens vele prikkels te maken waar we tot op de dag van vandaag aan bloot gesteld worden. Wist je dat onderzoek heeft aangetoond dat wij dagelijks evenveel prikkels binnenkrijgen als iemand in de middeleeuwen zijn hele leven!! Gekkenwerk toch eigenlijk?

Onze hersenen zijn nog lang niet klaar voor deze complete overprikkeling en ik denk dat dit ook nooit de bedoeling mag zijn. Wat denk jij hiervan?

Vaak lig je nog in bed met verschillende gedachten over wat je morgen gaat doen. Bijvoorbeeld: morgen wil ik echt weer sporten of ik moet morgen toch echt praten met mijn partner. Mensen die meer mindful zijn, kunnen deze dingen echter eerst parkeren. Zij laten zich minder beïnvloeden door deze impulsen en kunnen beter in slaap komen.

Voordeel 4: Het maakt de kans op mentale aandoeningen kleiner

Het is in onderzoek bewezen dat door Mindfulness en meditatie de structuur van je hersenen verandert. Niet na één keer natuurlijk, maar bij dagelijkse beoefening. Dit heeft te maken met de neuroplasticiteit van je hersenen. Hierdoor zijn je hersenen minder vatbaar voor mentale aandoeningen zoals angststoornissen, geheugenverlies, stress en depressie.

Voordeel 5: Betere focus

Al zijn alle voordelen zijn slechts bijwerkingen van mindfulness. Het echte doel van mindfulness is om te leven zonder te lijden. Je krijgt betere focus door mindfulness omdat je je juist maar met 1 ding bezig houdt en niet aan het multi-tasken bent. Multi-tasken is echt funest voor mindfulness.

Mindfulness helpt ons om de obstakels die tussen ons en gelukkig leven in staan af te breken.

Balans

Balans is zo ontzettend belangrijk in dit leven en vooral die van jou. We kunnen er lichamelijk allemaal zo goed uitzien, sterk zijn of op professionele wijze een sport beoefenen omdat we daar fysiek toe in staat zijn. Alles staat of valt bij de juiste balans. Daarom kan ik deze mindfulness cursus aan iedereen aanraden om te doen om (weer) meer balans in je leven te krijgen.

Succes en tot de volgende!

Jeff
Body en Mind Succes

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.