Is het slim om cardio training te gebruiken of in te zetten om vet te verliezen of juist niet? Een vraag die we gaan uitdiepen en beantwoorden. Of je nu spiermassa op wilt bouwen en/of wil afvallen, het is altijd van belang je vetpercentage in de gaten te houden.

Hoeveel cardio moet je inzetten om vet te verliezen? Als je naar een gemiddelde sportschool kijkt, dan zie je heel veel mensen cardio apparaten gebruiken en die staan er vaak ontzettend lang op te trainen. Urenlang! Dat is misschien wat overdreven, maar deze mensen staan vaak wel meerdere uren per week op zo’n cardio apparaat.
Verder met de vraag, dus lees snel verder
Gebruik de goede strategie
Urenlang op een cardio apparaat is eigenlijk niet een best uitgedachte strategie. Maar waarom niet?
Het probleem met cardio is eigenlijk heel kort door de bocht gezegd, dat het je progressieve opbouw volledig dwarsboomt.
Progressieve opbouw is eigenlijk steeds meer doen in je training, dus harder, intensiever en je lichaam prikkelen om te adapteren. We bezorgen ons lichaam eigenlijk groeistress waardoor we groeien, groter en sterker worden.
Met cardio kan je eigenlijk heel moeilijk progressieve opbouw realiseren. Als jij bijvoorbeeld een uur per dag op de crosstrainer staat, ga je dan de volgende dag een uur en vijf minuten op het apparaat staan? Misschien daarna een uur en tien minuten?
Het probleem daarvan is dat het super veel tijd kost en het is geen goede strategie om echt te gaan bouwen. Want als jij op een cardio apparaat staat en je verbrand daar op 500 calorieën, wat eigenlijk best veel is als je een cardio training doet, is dit vaak niet de realiteit. Het is vaak een gemiddelde dat het apparaat aangeeft, heel objectief is het dus niet.
Je eet de 500 calorieën zo weer op
Je eet de calorieën die je met een cardio apparaat verliest er heel makkelijk weer aan. Een snicker is bijvoorbeeld 250 calorieën. Als jij een half uur op een cardio apparaat hebt gestaan en 250 calorieën hebt verbrand en je eet 1 snicker per dag extra, dan is dat calorie verschil al snel weg.
Wat veroorzaakt nou vetverlies?
Dat is een calorietekort, dus je zult een calorietekort moeten creëren. En als je dat door middel van cardio wil doen, dan is dat volgens het Droogtrainen protocol niet de juiste strategie.
Hoe doe je dat dan wel?
Een calorietekort hanteren binnen het Droogtrainen protocol wordt altijd gedaan door middel van de juiste voeding. Het doel is altijd om zoveel mogelijk en zo lang mogelijk te blijven eten.
We houden het calorietekort klein en we zorgen dan dat we zoveel mogelijk kunnen blijven eten en dat is altijd het uitgangspunt binnen het DTP.
Vetverlies
Het vet verlies komt dan al op gang. Je hebt dus eigenlijk geen cardio nodig om vet te verliezen. In ieder geval niet een extra cardiotraining.
Cardio is dan in principe ook niet echt nodig.
Cardio kun je dus wel extra inzetten om je conditie te verbeteren en bij te houden. Maar om in te zetten om alleen vet te verliezen is dus de verkeerde strategie.
Je kunt beter je voedingspatroon goed inrichten en volhouden. Dat je het juiste calorietekort hanteert en dat je vet gaat verliezen door middel van voeding en niet door middel van cardio.
Cardio toevoegen voor vetverlies?
Wanneer kun je nou wel cardio aan je training toevoegen?
Je zou bijvoorbeeld cardio kunnen toevoegen op het moment dat je zo laag in je calorieën komt, dat je geen ander middel meer hebt om je calorietekort te vergroten.
Sommige mensen die met het DTP bezig zijn houden de calorieën lager en op een gegeven moment kom je op een punt dat je het eigenlijk niet meer consistent kan volhouden.
Binnen het DTP gaan we altijd voor consistentie, want dat is de sleutel voor de langere termijn. Resultaat.
Het is altijd de bedoeling dat je altijd zoveel mogelijk blijft eten. En kom je nou op een gegeven moment op een punt waarbij je calorieën dusdanig laag zijn, dan is het een optie om cardio toe te voegen om je calorietekort te vergoten.
Maar dan hoef je dus helemaal niet veel cardio te doen. Je zou bijvoorbeeld na je krachttraining kunnen inzetten. Binnen het DTP staat krachttraining altijd voorop.

Na je krachttraining
Binnen het DTP staat krachttraining dus voorop. Of je nu afvalt of niet. Het gaat om spiermassa opbouwen of behouden.
Je zou bijvoorbeeld na je krachttraining tien tot vijftien minuten op een loopband kunnen lopen op een bepaald tempo, 5-6 kilometer per uur op een schuine helling. Dit kost niet veel tijd en vrij weinig energie om te doen.
Hiermee vergroot je uiteraard wel je calorietekort. Een kwartier op een loopband kun je gemakkelijker uitbreiden. Je gaat langer lopen, of je zet de helling iets hoger, maar uiteindelijk gebruik je cardio dus als een slim middel om je calorietekort te vergroten. Maar niet als een strategie om vet te willen verliezen.
Extra tips voor vetverlies
Focus je altijd op krachttraining en op je voedingspatroon.
Als jij een calorietekort wil creëren dan focus je op je voeding.
Zorg ervoor dat je krachttraining doet om spiermassa op te bouwen of te behouden tijdens het ververlies.
Spiermassa is wat jou de mooie vormen aan je lichaam geeft en dat krijg je niet van cardio.
Kom je er niet helemaal uit? En is je calorietekort niet groot genoeg of vind je cardio gewoon heel leuk om te doen?
Voeg dan cardio toe, maar niet gelijk teveel. Zorg voor een simpel regime van cardio en vergroot dat zodra je meer cardio nodig hebt om je doel te bereiken.
Gebruik cardio dus als een extra tool een toevoeging om te zorgen dat je vet kan en blijft verliezen.