Hoe komt het dat koffie zo verslavend werkt? Zo zit het!
Koffie wordt door veel mensen gedronken, over de hele wereld, in elk land. Zo is het een ware traditie geworden maar ook een gewoonte om bij iemand op de koffie te gaan. Dat is allemaal heel gezellig en dat vind ik zelf ook, maar er zijn toch echt een aantal grote nadelen aan het drinken van koffie en vooral door de stof die erin zit.
Wat veel mensen niet weten is dat koffie een groot verslavend effect heeft, dat lichamelijk en geestelijk afhankelijk maakt. Dit komt door de opwekkende stof cafeïne. Cafeïne wordt dan ook gebruikt als een oppep middel. Je kent vast wel iemand die zegt dat hij/zij het echt eerst een kopje koffie nodig heeft voordat hij/zij aan de dag kan beginnen.
Heel veel mensen nemen het verslavende karakter van koffie voor lief en dat blijft uiteindelijk altijd een eigen keuze. Wat ik met deze blog wil bereiken is om jou te informeren over koffie en de werkelijke nadelen maar ook te inspireren om misschien ook wel te stoppen met cafeïne gebruik. Je kunt natuurlijk altijd koffie blijven drinken maar dan zonder cafeïne.
Waarom stoppen met koffie?
Waarom zou je willen stoppen met koffie? Ik denk dat de belangrijkste reden zal zijn dat je last krijgt van de cafeïne, je gezondheid lijdt er dus aan. Je zou dan in ieder geval al je koffie gebruik kunnen verminderen om minder last te hebben.
Een gemiddeld kopje koffie bevat ongeveer 60-80 milligram cafeïne en bij gemiddeld 3 kopjes per dag, zit je al gauw op 200-240 milligram.
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de nadelen van koffie waarbij ook gekeken is naar de voordelen. Maar de nadelen wegen bij overmatig gebruik toch zwaarder dan de voordelen. Denk aan lichamelijke rusteloosheid, minder focus, hoofdpijn, vaker plassen, slechte nachtrust, prikkelbaarheid, somberheid en soms ook agressief gedrag. Ook bij ‘normaal’ gebruik ben je dus ook de nadelen ervaren.
Wat zijn de afkickverschijnselen van koffie?
Als je direct stopt met koffie drinken zonder dit af te bouwen, ervaar je meestal als eerste aanhoudende hoofdpijn wat zich verder ontwikkelt in griepachtige klachten, duizeligheid, prikkelbaarheid maar ook sombere gedachten en gevoelens.
Ook kun je je erg vermoeid voelen en zal je de eerste week ontzettend slecht kunnen inslapen, maar ook doorslapen, wordt heel moeilijk. Cafeïne heeft namelijk een halfwaarde tijd van ongeveer 6 uur. Dit houdt in dat de stof gedurende deze tijd actief blijf in je lichaam en daarna pas wordt afgebroken.
Hoe kom ik van cafeïne af?
Hoe kom je in het algemeen van cafeïne af? Probeer in ieder geval je koffie gebruik te verminderen en/of te stoppen door langzaam af te bouwen. Maar eet dan ook geen chocolade, energiedrinks of pre-workout drankjes of welk product ook met cafeïne.
Probeer voedingsmiddelen met magnesium of kalium te eten zoals bananen en groene bladgroenten, deze neutraliseren de cafeïne in je lichaam waardoor dit sneller wordt afgebroken en je sneller herstelt. Ook helpt het om te blijven sporten om zo de afvalstoffen sneller af te voeren. Ook helpt een goede detox thee bij dit proces.
De link tussen cafeïne en depressie:
In mijn ervaring bestaat er een link tussen de stof en depressie. Hoezo denk ik dat? In eerste instantie uit eigen ervaring maar ook omdat het wetenschappelijk is aangetoond dat (overmatig) cafeïne gebruik angst, sombere gevoelens en gedachten, agressie en andere hormonale veranderingen kan veroorzaken. Deze klachten vormen dus vaak het geheel depressie.
Door cafeïne wordt namelijk het stresshormoon cortisol aangemaakt en we weten allemaal dat stress de deuren voor allerlei kwaaltjes kan openen, vooral als je daar gevoelig voor bent. Ben je gevoelig voor cafeïne? Of voor stress? Of voor depressie?
Dan is het misschien raadzaam om te minderen met Cafeïne (koffie) of te stoppen.
Meer inspiratie en tips?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief om elke week de updates te ontvangen en volg Body en Mind Succes op Instagram en YouTube!