Is plaatselijk vetverlies mogelijk?

Is plaatselijk vetverlies mogelijk? In dit blog gaan we het hebben over het verliezen van vet op bepaalde plekken van je lichaam en of dat mogelijk is.

In het Engels is hier een hele mooie term voor: Spot reduction. Heel veel ‘Goeroes’ wereldwijd claimen dat het mogelijk is om op bepaalde plekken van je lichaam vet te verliezen.

Dit door bepaalde oefeningen te doen of bepaalde voedingsmiddelen te eten.
Klopt dit nou ja of nee?

Misschien heb je het zelf wel eens gehoord dat als je veel buikspieroefeningen gaat doen dat je dan een platte en gespierde buik kan krijgen en dat het vet op je buik daar dan ook verdwijnt.

Of als je heel veel biloefeningen doet, dat het vet op je billen en heupen verdwijnt.

Lees snel verder en check hoe het werkelijk zit vanuit het perspectief van de Droogtrainen Academie

Is plaatselijk vetverlies mogelijk
Is plaatselijk vetverlies mogelijk?

Probleemgebieden

Zoals je weet zijn er heel veel ‘probleemgebieden’ bij zowel mannen als vrouwen. Deze zijn ongeveer gelijk maar hier zit toch wat verschil in.

Bij sommige atleten zoals bodybuilders zie je ondanks het zeer extreme vetpercentage toch nog vaak vet zitten op de plekken waarvan ze het liever kwijt zouden zijn, bijvoorbeeld op de rug.

Spot reduction of plaatselijk vetverlies is niet mogelijk en dat is eigenlijk de conclusie van het verhaal.

Hebben we dan nu het antwoord? Nee, we diepen het nog iets verder uit.

Vrouwen

Als je kijkt naar vrouwen dan hebben die nog heel vaak vet op de achterkant van de rug, bovenkant billen en bij de benen. Dan zijn de meeste vrouwelijke probleemgebieden.

Hier ontstaan dan probleemgebieden waar vaak ook nog eens cellulitis ontstaat. Het liefste willen vrouwen daar het vet weg krijgen, maar dat is juist het probleem.

Mannen

Mannen hebben vaak ook de probleemgebieden zoals de buik, achterop de heupen waar het vet blijft zitten, bovenop de billen, op de billen zelf.

Het zou super mooi zijn als je dat vet weg zou kunnen krijgen op die bepaalde plek, alleen de waarheid is dat dit niet mogelijk is.

Specifiek

Er is geen specifieke oefening die plaatselijk vetverlies veroorzaakt of geen specifieke voeding die jou kan helpen om ervoor te zorgen dat je op een bepaalde plek van jou lichaam het vet weg krijgt.

Ook bepalen we niet waar we het vet eraan krijgen als we teveel calorieën binnen krijgen, want we slaan energie op als we de calorieën niet gebruiken.

We bepalen dus niet waar we het vet opslaan, maar ook niet waar het weg gaat.
Op het moment dat jij in een calorietekort gaat kunnen we niet bepalen waar het vet als eerste weg gaat.

En dat is heel vervelend want het liefste zouden we willen dat die probleemgebieden eerst verdwijnen. Dat is spijtig genoeg niet de realiteit.

Heb je dit een keer van iemand gehoord dat je dit of dat moet doen, want dan gaat het vet op je buik of je heupen weg of waar dan ook?
Weet dan dat die persoon geen kennis heeft van training, voeding of de werking van het menselijk lichaam.

Het individu

We hebben te maken met individuen; Jij, ik, Hij of zij.
Iedereen is anders en misschien zal bij jou het vet misschien op je buik eerst verdwijnen en bij de ander eerst op de heupen.

Het is voor iedereen verschillend hoe dit verloopt en we hebben hier geen grip op, hoe graag we ook zouden willen. Dat we zelf kunnen beslissen waar het vet het eerste verdwijnt.

Er zijn geen bepaalde dingen die we kunnen doen om te zorgen dat ‘vet’ op een bepaalde plek weg gaat.

De juiste strategie

Op het moment dat jij een slankere versie van jezelf wilt worden, komen we terug bij wat daarvoor gaat zorgen en dat is een calorietekort. Dit passen we toe in het DTP.

Jij zult over een bepaalde periode meer energie moeten gaan verbruiken ten opzichte van wat je aan voeding in je lichaam stopt. Alles wat bij jouw metabolisme hoort.

Alles wat calorieën bevat: eten, drinken en alles wat je verder in je mond stopt. Die verhouding daartussen zal negatief moeten zijn.

Er moet dus een calorietekort ontstaan en als je dat over een bepaalde periode zal gaan doen, dan zal jouw lichaam lichaamsvet gaan aanspreken voor de energie die het uit voeding tekort komt.

Doe dit lang genoeg en je wordt vanzelf de slankere versie van jezelf.

Je zult dus vol moeten houden.

Als je op dat moment specifieke probleemgebieden hebt en je hebt bijvoorbeeld nog steeds vet onderaan je buik of vet bovenop je heupen en je wilt dat dit verdwijnt? Dan zal je je vetpercentage verder moeten verlagen. Er is geen andere optie.

Er komt dus geen magie of een toverspreuk aan te pas om dit voor je te doen. Die ervoor gaat zorgen dat het vet gaat verdwijnen op specifieke plekken. Ook bestaan er géén pillen die dit voor je doen!

Binnen het DTP is het toepassen van een calorietekort het uitgangspunt om vet te verliezen.

Zo prettig mogelijk

Doorzetten is de sleutel en zorg ervoor dat je op een voor jou zo prettig mogelijk calorietekort blijft en meer lichaamsvet verliest. Uiteindelijk zal je ook op die probleemgebieden vet kwijt gaan raken.

Dat is de enige oplossing en spot reduction bestaat dus niet!

Je vetpercentage zal in 1 geheel verlagen en vet zal op verschillende plekken weggaan. En als je energie gaat opslaan zal dit ook op verschillende plekken er weer bij aankomen.

Vaak zijn het de probleemgebieden die er weer als eerste bij aankomen en het daglicht zien.

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe je vet kan verliezen op een manier die bij jou past?

Wil jij de beste versie van jezelf worden?

Wil je vet verliezen?

Spiermassa opbouwen of behouden?

Wil je gezonder leven en mentaal ook gezond blijven?

Jij verdient het namelijk om de beste versie van jezelf te worden!

Gun jezelf meer energie, zelfvertrouwen en gezondheid!

Klik op de knop voor meer informatie!

Begin nu met het bouwen van een gezond en mooi lichaam!

1 gedachte over “Is plaatselijk vetverlies mogelijk?”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.