Dit is waarom vasten goed voor jou kan zijn!

Dit is waarom vasten goed voor jou kan zijn!

Je hebt vast wel eens van de Ramadan gehoord? Binnen de Islam is dit een jaarlijkse traditie waarin moslims gedurende een maand vanaf zonsopgang niets eten en drinken. Na zonsondergang mag dit wel. Het niet eten en drinken noem je vasten.

Er zijn verschillende redenen waarom men dit doet, het zogenaamde vasten. Het kan uit geloofsovertuiging zijn maar ook omdat het vele gezondheidsvoordelen kent. Voor mij gelden de gezondheidsvoordelen en doe ik zelf aan intermittent Fasting.

In dit blog wil ik hier iets dieper op ingaan om je te inspireren om het misschien ook eens te proberen. Ook voor sporters heb je sportvasten wat helpt je de switch te maken van suiker- naar vetverbranding.

Lees dus snel verder!

Je verkleint de kans op ziekten

Doordat je gezonder gaat leven verklein je de kans op chronische ziekten enorm. Denk aan chronische allergieën, astma, suikerziekte en zelfs kanker. Door minder te eten maar vooral gezonder te eten krijg je veel minder voedingsmiddelen in je systeem die ontstekingen veroorzaken.

Gewicht verliezen

Met intermittent Fasting kun je gewicht verliezen en je gewicht stabiliseren. Dit is natuurlijk van toepassing wanneer je wel minder calorieën binnenkrijgt dan daadwerkelijk je behoefte is. Stel je behoefte is 2500 kcal en vervolgens eet je 3000 kcal, dan zal je alsnog aankomen in gewicht.

Het is beter voor je darmen

In je darmen wordt heel veel geregeld. Van serotonine tot aan de verwerking van je ontlasting. Ook worden alle nutriënten uit je voeding gehaald en verwerkt. Ga je minder eten maar eet je wel de juiste voedingsstoffen, dan hebben je darmen het veel minder zwaar.

Darmen hebben bijvoorbeeld veel meer tijd nodig om vet af te breken dan dat ze koolhydraten moeten verwerken. Ook darmen hebben tijd nodig om even op adem te komen en te herstellen. Op deze manier kunnen je darmen ook de gifstoffen afvoeren uit je lichaam via je ontlasting.

Vasten zorgt voor cel vernieuwing

Vasten zorgt voor cel vernieuwing in ons immuunsysteem. Je immuunsysteem wordt dus vernieuwd en wordt nog sterker dan voorheen. Dit hebben ze in een studie wetenschappelijk kunnen vaststellen.

Op deze manier worden beschadigde of cellen die niet meer werken uit je systeem verwijderd waardoor er weer nieuwe cellen op deze plaats komen te staan. Zoals je ziet is ons menselijk lichaam ontzettend intelligent en heeft een zelf herstellend vermogen.

Hormonen in balans

Net zoals de cel vernieuwing ontstaat er tijdens vasten ook verandering in je hormoonhuishouding. Je hormoonhuishouding komt tot rust en kan weer in balans komen. Als je bedenkt dat er in onze voeding tegenwoordig veel hormoon verstorende stoffen zitten zoals weekmakers in plastic of aluminium. Deze stoffen zorgen voor enorm veel verstoring in de hormonen.

16/8 principe

Wil je gaan vasten? Probeer dan te vasten volgens het 16/8 principe. Dit principe is 16 uur niet eten en 8 uur wel eten. Dit is zoals ik het doe: tussen 10.00 uur en 18.00 uur eet ik naar mijn behoefte van calorieën (2100).

Ik eet dan niets meer tussen 18.00 uur en 10.00 uur in de ochtend. Wil je dit opbouwen probeer dan eerst eens 13 uur niets te eten en dan uit te bouwen naar 16 uur.

Sportvasten! Ken jij het al?

Sportvasten is een wetenschappelijk bewezen effectieve trainingsmethode. Met sportvasten train je je lichaam om in slechts 10 dagen te switchen van suiker- naar vetverbranding. Door de switch kan je lichaam op korte termijn profiteren van alle voordelen van vetverbranding zoals gewichtsverlies, meer energie, een compleet fitter gevoel en alle bovenstaande voordelen.

Herken jij jezelf in 1 of meerdere punten, dan kan sportvasten zeker iets voor jou zijn!

Behoefte aan zoet eten of móeten eten;
Te hoog vetpercentage (terwijl je wel gezond en netjes eet);
Dipjes/wisselend energieniveau gedurende de dag;
Last van vermoeidheid;
Het niet (lang) kunnen volhouden van duurinspanningen;
Behoefte aan koolhydraten tijdens lange inspanningen;
Langzaam herstel na (zware) trainingen.

Meer tips?

Lees dan ook andere blogs en reviews op deze website!

Succes!

2 gedachten over “Dit is waarom vasten goed voor jou kan zijn!”

 1. Niet mee eens ben voor gecontroleerd eten je mag nog eten waneer je na bed gaat
  Maar eet dingen wat vol vezels zitten en eiwitten vitamine en mineralen
  Ik eet wel de meeste tijd goed voedsel dus geen snoep of ijs frisdrank
  Of bier of andere ongezonde dranken

  Heel soms een raketje of 1 bolletje vanille ijs voor bij de aardbeien

  Beantwoorden
  • Hey Remco,
   Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend he. Het kan voor de één wel werken en voor de ander niet. Maar ik ben voor beide. Vasten is op z’n tijd een prima ontgifting proces en eten is ontzettend goed voor spiermassa opbouw en herstel.
   Groet,
   Jeff
   Body en Mind Succes

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.