Waarom yoga zo goed voor je is

Vind ook de rust en ontspanning in jezelf.

Weet jij wat yoga is? Wat het eigenlijk inhoudt? Als ik er met mensen over praat vinden ze het allemaal maar een beetje gek als ik zeg dat ik ook de oefeningen inzet in mijn eigen training.

Yoga kent vele voordelen die jou kunnen helpen om net iets meer uit het leven te halen of misschien nog heel veel meer. Yoga kent oneindig veel oefeningen waar je als beginner mee uit de voeten kunt maar ook zeker als gevorderde.

Waarom yoga zo goed voor je is
Waarom yoga zo goed voor je is

Misschien ben je al bezig of ben je van plan om hiermee te beginnen. Ook kan het zijn dat je je al aan het verdiepen bent in deze vorm

Al met al is het wel zinvol om te weten wat het nu eigenlijk is.

In dit artikel hoop ik je met een aantal antwoorden kennis te laten maken met yoga en wat het voor je kan betekenen. Dit doe je natuurlijk voor jezelf, maar jij bent straks zo enthousiast dat je ook anderen wil vertellen wat het is en welke voordelen er zijn.

Wil je meer weten over yoga en/of het misschien iets voor jou is?

Lees dan snel verder

Wat is yoga eigenlijk niet

Er bestaan veel onduidelijkheden en misvattingen over yoga en dat is best jammer. Ik zal je dus eerst uitleggen wat het dus vooral niet is.

Het is geen sport

Je gebruikt echt je lichaam, maar toch is het geen sport. Ik hoor je nu denken; alle fysieke activiteiten kan je toch onder de noemer sport zetten. Nee, het is niet te vergelijken met fitness, joggen, aerobics of gymnastiek.

Het bestaat uit veel meer dan een fysieke workout. Het bestaat niet alleen uit fysieke oefeningen en het gaat in de breedste zin erom wat het geestelijk met je doet. Dus op mentaal vlak.

Waarom yoga zo goed voor je is
Waarom yoga zo goed voor je is

Yoga is geen godsdienst, sekte of andere religieuze bezigheid

Echt iedereen kan aan yoga doen. Het is dan ook geen godsdienst of sekte. Het brengt je dichter bij jezelf in geestelijke en lichamelijke vorm. Het maakt je geest letterlijk vrij.

Omdat het je geest vrij maakt en ruimte geeft voor de dingen die jou gelukkig maken, heb je juist meer ruimte om je meer in je religieuze of geestelijke leven te verdiepen.

Yoga is geen modetrend

Yoga is geen modetrend. Het bestaat al meer dan vierduizend jaar en is in India ontstaan.
Yoga bestaat zeker veel langer dan die periode, bleek uit archeologische vondsten.

Het woord yoga is afkomstig uit het Sanskriet (oud-Indiaas) en het betekent ‘samenbrengen’ of ‘eenheid’
Het is één worden met je geest en zorgt dat je verbind. Verbinden is waar yoga voor staat.

Hierbij wordt lichaam en geest bijeen gebracht en verbonden. Door middel van ademhaling kom je dichterbij je onderbewustzijn en wordt zo lichaam en geest verenigd.

Wat is yoga nu eigenlijk wel

De laatste jaren is yoga ontzettend populair. En dat is zeker niet vreemd, want ook al is het duizenden jaren oud, het past meer dan perfect in deze tijd.

Het gros van de mensen hebben het druk, druk met werken, kinderen, sociale bezigheden en sporten. Het leert ons dat we het eigenlijk altijd te druk hebben en geen tijd meer hebben voor onszelf.

Door aan yoga te doen ervaar je meer rust en kom je tot volledige ontspanning. Dit is iets waar wij als mens in deze toenemende drukte behoefte aan hebben. We hebben tijd nodig voor onszelf.

Onze lichaam en geest hebben namelijk voeding nodig om zo goed mogelijk te functioneren, waar yoga 100% in voorziet.

Het bestaat uit verschillende (lichamelijke en mentale) oefeningen (Asana’s) die lichaam en geest verbinden. Maar ook weer onze geest met het (onder)bewustzijn. Yoga is dus een systeem dat ons leert om dit met elkaar te verbinden en in balans te brengen.

Waarom yoga zo goed voor je is
Waarom yoga zo goed voor je is. Asana’s

Yoga leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen en als je in God geloofd zou je door yoga ook nog meer verbinding kunnen krijgen met God. Dus het maakt verder niet uit of je religieus bent of niet om dit te kunnen uitoefenen.

Doordat je yoga zult beoefenen ga je meer balans krijgen in je leven op de gebieden die ertoe doen.

Het doel is om je lichaam en geest in balans te brengen en te voeden.
Tijdens een yogasessie voer je oefeningen uit (Asana’s) die je energie en kracht geven.
Dit zorgt er weer voor dat je je ontspannen voelt. Hierdoor ben je minder gestrest en zit je beter in je vel.

De oefeningen

Yoga is totaal niet gericht op het leveren van prestaties maar richt zich op jou als mens, op de harmonie van jouw lichaam en geest.

Het is voor iedereen, jong en oud. En wie denkt dat je pas yoga kunt uitoefenen tenzij je een been in je nek kunt leggen, dan wist je toen niet wat yoga was. Nu dus wel!

De Asana’s voer je uit tijdens de yogales. Deze houdingen die verwerkt zijn in de oefeningen zijn er speciaal op gericht om je organen beter te laten functioneren.

Neem eens een kijkje op deze website om een indruk te krijgen van de diversiteit in yoga oefeningen.

Waarom yoga zo goed voor je is
Waarom yoga zo goed voor je is. Yogales.

De houdingen bestaan uit het rekken, strekken en spannen van diverse spieren in je lichaam. Ze zorgen ervoor dat je lichaam beter wordt doorbloed en dat je lichaam maar ook je geest tot ontspanning komt.

De oefeningen werken door op het energiesysteem en je zenuwstelsel. Op deze manier komt je lichaam tot ontspanning en heeft het de kans om te herstellen. Hierdoor voel je je al gauw fitter, relaxter en mentaal ben je ook krachtiger.

Mindfulness met yoga

Ben je al enthousiast? Ben je al om?
Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, draait het om het samenbrengen van lichaam en geest. Je leert jezelf door en door kennen en je brengt volledige ontspanning in je leven!

Het kan jou dus echt positief veranderen en dat merk je ook doordat yoga een deel mindfulness bevat. Je bent in het hier en nu en je richt je tijdens de yogasessie puur alleen op de oefeningen.

Door de yogaoefeningen (asana’s) voel je je lichaam met aandacht. Je vergroot je innerlijk bewustzijn en je leert op deze manier beter naar je lichaam en geest te luisteren.

Hierdoor word je steeds bewuster van jezelf en het leven. Zo ga je ook beter nadenken over hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen. Je denkt beter na over wat je eet en wat je niet eet. Je gaat (nog) beter voor je binnenkant zorgen. Klik hier voor meer informatie over yoga!

Klachten/signalen zoals vermoeidheid, stress en negatieve gedachten leer je steeds sneller herkennen waardoor je sneller kunt ingrijpen.

Dit is waarom yoga zo goed voor je is.

Jij kunt vandaag al de stap zetten naar rust en ontspanning

Je hebt in dit artikel gelezen hoeveel voordelen yoga heeft. Ik kan eigenlijk ook geen nadelen noemen behalve dat het nemen van yogalessen wel kostbaar kan zijn. Maar yoga levert meer op dan wat het kost.

Je kunt yoga dan ook zeker thuis beoefenen maar hoe? Zoals ik hierboven al noemde kun je direct gaan investeren in yogalessen die je in je woonplaats kunt gaan volgen.

Maar als ik je vertel dat je yoga ook prima thuis kunt doen, op elk moment van de dag dat jou past. Het past ook in jouw leven en alle drukte die je ervaart.

Jij staat op dit moment namelijk voor de keuze om een druk leven te behouden vol met stress en innerlijke onrust of om meer balans in je leven te krijgen door meer innerlijke rust, ontspanning en balans. De harmonie in je leven die het jou gaat geven.

Ben je enthousiast geworden? Ik was het al, maar iedere keer als ik een ander kan inspireren om deze vorm van beweging te integreren in zijn of haar leven, dan is mijn doel bereikt.

Hieronder zie je de knop die jou doorstuurt naar de cursus: yoga stap voor stap. Druk op de knop en lees zorgvuldig de informatie door die je op je scherm krijgt.

Ik verzeker je dat je door dit artikel voelt dat de cursus zich op de juiste plaats positioneert en manifesteert voor jou.

Begin nu en ervaar meer balans in je leven!

Natural Heroes

Lees hier de andere blogs!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.